Att springa varje dag, kan det verkligen vara nyttigt?

runstreak_collage.jpg
 

Vad är runstreak?

Runstreak handlar om att man springer en liten stund varje dag och för den som har svårt att komma upp ur soffan är runstreak ett suveränt sätt att slippa frågan om man ska träna idag eller inte. Istället blir den viktiga frågan när man ska träna.

Vi tror på att människokroppen är gjord för att röra på sig och en runstreak kan vara en hjälp på vägen till ett lite mer hälsosamt liv. Att springa en kort och lugn löptur varje dag är också för det mesta väldigt skonsamt för kroppen. Ett par gånger i veckan kan man träna längre och hårdare pass, men det är vettigt att se de dagliga runstreak-passen som “daglig rörelse” eller “aktiv vila”, snarare än tuff träning.

Ellen Westfelt startade sin runstreak 4 september 2013 och innehar Sveriges längsta runstreak (mer än 7 år) Följ henne på Instagram som @weselle.

Ellen Westfelt och Daniel Karlsson i ett avsnitt av Sverige Springer

Ellen Westfelt och Daniel Karlsson i ett avsnitt av Sverige Springer

 

Officiella regler för runstreak:

  • Spring minst 1 gång per dag (varje kalenderdygn).

  • Spring minst 1,61 km (1 mile) som minimigräns. Vi rekommenderar att man avsätter minst 20 minuter per dag för sin löpning.

  • Platsen du springer på spelar ingen roll. Du får springa ute eller inne, på löpband, på väg eller i skog. 

  • Du håller själv koll på att du springer varje dag. När du sprungit minst 365 dagar i sträck kan du ansöka om att bli listad i den svenska listan hos Streak Runners International. 

  • Låter du bli att springa en dag, oavsett anledning, börjar du om på dag 1 igen nästa gång du springer.

  • Jogga hur långsamt eller fort du vill, men se till att hålla ett löpsteg. Om du promenerar gör du istället en walkstreak (alltså inte en runstreak).

  • Skidåkning, crosstrainer, cykling och all annan träning där intentionen inte är löpning, räknas inte med i din runstreak. Då gör du istället en rörelsestreak eller en träningsstreak (alltså inte en runstreak).

  • Det finns inga krav på att löpningen inte får innehålla pauser. Den sammanlagda löpsträckan per kalenderdygn behöver dock alltid bli minst 1 mile.

  • Officiell hashtag #runstreaksverige.

Förtydligande av reglerna och våra rekommendationer >

Eller jo, man får gärna bryta och starta om sin streak!

Eller jo, man får gärna bryta och starta om sin streak!

 

Vad gör man när man blir sjuk eller skadad?

  • Vi rekommenderar inte att man tränar när man är sjuk eller skadad, detta är dock något som varje person behöver ta ett eget beslut kring. Att träna när man är sjuk eller skadad kan leda till allvarliga komplikationer, var därför ansvarsfull och ta hand om din kropp.

  • Om du trots allt väljer att springa, ta inte febernedsättande eller smärtstillande (du behöver kunna känna efter hur du mår) och var noga med att springa så långsamt att du knappt höjer pulsen. Du bör inte bli andfådd, då är du för sjuk för att springa eller springer för fort.

  • Glöm inte bort att det här är något vi gör för att ha roligt tillsammans, starta en ny vana och på köpet må lite bättre. Riskera aldrig din hälsa.

  • Kom ihåg att du alltid kan starta om din runstreak!

Runstreak-kläder finns att beställa på Pace on Earth shop

Runstreak-kläder finns att beställa på Pace on Earth shop

Göteborgsposten skrev en fin artikel om Ellens runstreak, klicka på bilden för att läsa!

 

Mer om runstreak

Press

Läsvärda blogginlägg

Kolla in eventet då vi firade Ellens dag 2000!

Daniel Karlssons bok Runstreak, att springa varje dag

Daniel Karlssons bok Runstreak, att springa varje dag

 

Daniel Karlsson har skrivit boken Runstreak — att springa varje dag

Beställ boken på Adlibris